Feng Shui | Trigramele si evenimentele din viata

You are currently viewing Feng Shui | Trigramele si evenimentele din viata

Feng Shui | Trigramele si evenimentele din viata

Feng Shui este construit in jurul conceptului de Qi – acea energie misterioasa ce nu a fost inca descoperita stiintific. Qi-ul este o realitate a vietii, iar chinezii nu sunt interesati sa o demonstreze rational, stiintific.

Ce sunt trigramele

Trigramele sunt simboluri formate din 3 linii drepte si stau la baza alcatuirii celor 64 de hexagrame din I Ching. Fiecare trigrama exprima un anumit tipar de miscare si transformare al energiei Chi. Sunt simboluri ce reprezinta etapele prin care trec toate evenimentele din natura si din plan uman.

Energia chi si trigramele

Arta Feng Shui este construita in jurul conceptului de Chi o energie a carui existenta inca nu a fost demonstrata stiintific, dar pe care, noi oamenii o sesizam, dar nu o putem percepe cu ajutorul simturilor, ci doar prin intuitie.

Vechii chinezi au urmarit directiile de miscare ale acestei energii, modul cum ea se transforma si evolutiile pe care le produce cu ajutorul elementelor din natura. Natura era privita ca o mare retea de evenimente ce au legatura unele cu altele si care produc transformari. Fazele de transformare reprezentau toate situatiile ce pot aparea in natura si pe plan uman. Acest model se numeste principiul celor 8 trigrame.

Trigramele folosite ca element de protectie

In Feng Shui Traditional este folosit un simbol numit oglinda cu trigrame, care reprezinta fortele naturii. Chinezii o folosesc ca element de protectie impotriva lucrurilor rele. Aranjamentul initial al celor 8 trigrame poate fi regasit pe nivelul central al busolei Luo Pan, ca element de protectie al acului magnetic.

Aranjamentul initial al trigramelor

Trigramele au fost inventate ca urmare a unei necesitati, aceea de a nota observatiile facute de un imparat chinez (Fu Hsi) in timp ce analiza cerul si pamantul. El a asezat trigramele intr-o anumita succesiune cu cerul in partea de SUD, pamantul in NORD, la EST focul si la VEST apa. In cele patru colturi a asezat trigrame in concordanta cu asezarea geografica a Chinei. Aceasta aranjare a celor 8 trigrame simbolizeaza fenomene naturale si se crede ca au putere de protectie.

Secventa de trigrame inainte de nastere, numita Xian Tian, reprezinta o realitate ideala, in care fortele naturale si cele umane sunt intr-un echilibru perfect.

Aranjamentul ulterior al trigramelor

Asezarea celor opt trigrame a fost refacuta pentru a reflecta schimbarea elementelor in cele patru anotimpuri. Intrucat oamenii au evoluat, ele au fost folosite pentru a simboliza lucruri mai complicate, cum ar fi relatiile dintre oameni, dintre animale, dintre parti ale corpului etc.

Fiecarei trigrame ii corespunde acum o cifra. In scoala Feng Shui a stelelor zburatoare, fiecare cifra reprezinta un anumit tip de energie, sau o stea zburatoare.

Secventa de trigrame Dupa Nastere, numit Huo Tian, denota miscarea, transformarea si interactiunea dintre fortele naturale si cele umane.

Concluzie
– cele 8 trigrame reprezinta etape prin care trec toate fenomenele din natura si din plan uman
– cle 8 trigrame sunt asociate cu anumite directii, culori, parti ale corpului, afectiuni si numere
– simbolurile celor 8 trigrame se citesc de jos in sus. Linia de jos reprezinta pamantul, linia de mijloc reprezinta omul, iar linia de sus cerul

Leave a Reply